Radio live

::Sremfilm fest ispunio očekivanja
Sinoć je u festivalskom centru, hotelu Evropa u Šimanovcima, svečano zatvoren prvi „Sremfilm fest“. Na festivalu, koji su organizovali “Sirmium film” i društvo “Eko-ekologično”, pod pokroviteljstvom opština Pećinci i Ruma i grada Sremska Mitrovica, čiji je osnovni cilj podsticanje razvoja ekološke svesti i promovisanje održivog turizma, učestvovalo je 30 filmova iz 12 zemalja.
    
Jednoglasnom odlukom žirija, filmu “Ples vremena”, dodeljen je gran pri festivala. Po rečima predsednika žirija Olivera Fojkara, filmje vizuelna simfonija, delo savremenog doba, specifičan doživljaj tropskih šuma Brazila kojima preti nestanak od strane čoveka.
    
“Kuhinja bliskog istoka-Antalija”, najbolji turistički film, je putopisna reportažau kojoj je kroz specifičnu kuhinju bliskog istoka, predstavljen region Antalije. “Smatram da je kuhinja jedan od najbitnijih razloga zbog čega uopšte i putujemo u bilo koji deo sveta, i da je to najbolji način da se upozne kultura bilo koje zemlje ili regiona” – rekao je autor nagrađenog filma Dragan Milutinović.
    
Najbolji ekološki film ”Sol, maslina, kamen”, koji govori o tradicionalnim zanatima jadranske regije, doživeo je svoju premijeru na prvom “Sremfilm festu”. Cilj filma, po rečima autora Branka Vilusa, je da pokaže kako tradicija zapravo predstavlja suštinu održivog razvoja.
    
Festival je, po mišljenju organizatora, u mnogome prevazišao očekivanja, što otvara vrata za uspešnu budućnost Sremfilm festa. “Vreme će pokazati, ali naznake koje smo dobili od drugih gradova i od republičke i pokrajinske Vlade govore da će ovaj festival sigurno zaživeti” – izjavio je osnivač i direktor Festivala Igor Čolak.
    
Među nagrađenima se, kao drugoplasirani u kategoriji ekološkog filma, našao i film domaćina Festivala opštine Pećinci “Vratiće se ibis”, koji prikazuje izuzetno prirodno bogatstvo Obedske bare, ali i ukazuje na posledice efekta globalnog zagrevanja sa kojima se ovaj rezervat suočava. Primajući nagradu, predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić je izjavio da mu je posebno drago što je film nagrađen upravo u ovoj kategoriji, jer je Obedska bara dragulj ne samo pećinačke opštine, već i Srbije, Evrope i sveta. “Priznanje nas podseća na autora ovog ostvarenja – gospodina Radeta Popovića, koji nažalost nije više sa nama, ali dela ostaju da govore u njegovo ime” – rekao je Čojčić.
    
U okviru pratećeg programa, učesnici festivala posetili su istorijski značajne lokalitete: Gomolavu u Hrtkovcima, Carsku palatu u Sremskoj Mitrovici, Srpski muzej hleba “Jeremija” u Pećincima, Obedsku baru i srednjovekovni grad Kupinik, koji ujedno predstavljaju i najveći turistički potencijal sremske regije. Tokom posete turističkim atrakcijama pećinačke opštine imali su priliku da probaju lovačke gurmanske specijalitete, koje su im pripremili članovi Uduženja lovaca “Obedska bara”.
    
Prvi “Sremfil fest” je svojim nastupom zatvorio popularni glumac Bogoljub Mitić-Đoša.

Postavio dana 25. 05. 2013. rtv mega